Ett av de främsta tipsen för alla former av bloggande är att göra det du skriver om så specifikt och personligt som möjligt. För att en läsare ska fortsätta följa dig gäller det att du har något som intresserar honom eller henne särskilt, och det är nästan omöjligt att uppnå om du bara bloggar i allmänhet. De flesta gillar att resa men om du bara går omkring på Roms gator och berättar om Colosseum och Spanska Trappan tillför du inte något speciellt nytt. Om du däremot endast skriver om Roms jazzklubbar, privata trädgårdar eller hemsökta hus har du genast hittat en nisch som kommer få många att fastna för just dig.

Gör bloggen till en följetong

Det är också viktigt att din blogg känns intim och därför är det alltid bra att låta dina läsare få följa med dig under en viss tid eller genom en personlig resa. Låt säga att du börjar bli tunnhårig och ska sätta igång en behandling hos nordichair.com i exotiska Istanbul. Här har du ett gyllene tillfälle att få många läsare att sitta som klistrade vid sina skärmar medan du berättar om den effektiva stamcellsbehandlingen samtidigt som du utforskar stadens konstgallerier, garnaffärer eller kattcaféer. Tusentals människor lider av håravfall och det kommer att bli omöjligt att sluta följa din resa.

Bjud på dig själv

Har du varit på en visning eller en guidad tur där guiden är så tråkig att du bara vill rymma efter fem minuter? I de allra flesta fallen brukar det bero på att den som guidar låter som en bandspelare och monotont bara berättar torra fakta om det du ser på. Å andra sidan kan en guide som bjuder på sig själv, kommer med intressant information och egna reflektioner göra det tråkigaste ämnet riktigt spännande.

Exakt på samma sätt fungerar det när du bloggar och det är därför som det är viktigt att ditt språk är levande och att du kommer med egna tankar. Hur personlig du ska bli är naturligtvis upp till dig själv men om du till exempel börjar din resa mot en bättre kalufs genom att berätta hur håravfallet påverkat dig emotionellt kommer fler kunna identifiera sig med dig. Det är med andra ord mindre intressant för läsaren att få veta hur hårkapillärer fungerar, även om det också kan vara bra att förstå, och mer lockande att få se dina egna upplevelser från början till slut.