Många arbetar idag heltid som bloggare vilket kan verka som en drömtillvaro. Av de som idag lever på att blogga är det nog få som tänkte när de startade bloggen att de så småningom skulle kunna leva på den. Det har inte varit riktigt erkänt som ett yrke och inte tidigare tagits på allvar så som det gör nu. Fler och fler företag väljer att samarbeta med bloggare och annonsera hos dem istället för i vanliga traditionella medier och allt tyder på att det bara kommer att bli vanligare. Men hur lever man egentligen på att blogga? Vad exakt tjänar man pengar på och hur börjar man ta betalt som bloggare?

Att tänka på innan man börjar ta betalt

Bloggbranschen är fortfarande relativt ny och har utvecklats snabbare än vad regler och lagar hunnit med. I början, när företagen började upptäcka hur bra marknadsföring det var att exponeras på en blogg, så skickades många produkter hem till bloggarna. Vad många inte tänkte på då var att även om bloggarna i sig inte bett om att få till exempel en mugg med tryck hemskickad så blev de tvungna att skatta för den. Vidare är det inte tillåtet med dold marknadsföring och ett inlägg som innehåller en produkt som bloggaren fått betalt för måste märkas ut. Dold marknadsföring är nämligen förbjudet och bryter mot lagen. Vill man börja ta betalt för sina blogginlägg och göra samarbeten är det därför viktigt att ta reda på vad som gäller med skatter och marknadsföringslagar.

Tjäna pengar på blogginläggen

Det finns inga snabba pengar att tjäna på att starta en blogg, ofta krävs det år av kontinuerligt bloggande för att bygga upp en tillräckligt stor läskrets. För att göra samarbeten krävs det att man har tillräckligt många läsare för att det ska löna sig för företagen att annonsera hos en. Det finns några olika sätt att tjäna pengar på, bland annat genom samarbeten. Då ”köper”ett företag ett inlägg, och bloggaren skriver ett inlägg där en viss information om produkten ska finnas med. Detta är ett vanligt samarbete som man ofta tjänar mest pengar på, särskilt om man har många läsare. Det går även att tjäna pengar på att ha så kallade affiliate-länkar, som innebär att man har reklamlänkar som man får betalt för om läsarna klickar på länkarna och köper någon av produkterna. För att få bra betalt för detta kräver det att man har många tusentals läsare, annars lönar det sig inte nämnvärt. Ett annat vanligt sätt att dra in pengar är att låta företag ha banners i form av annonser på bloggen. Hur man får in pengar på detta kan variera, ibland betalar företaget en fast summa för att få synas på bloggen och i andra fall betalar de per klick på annonsen.