I Sverige är motsvarigheten till det amerikanska Halloween “Alla helgons dag”. Numera firar man Halloween även i Sverige och denna dag infaller varje år den 31 oktober. Vi svenskar tänker vanligtvis på USA när vi tänker på Halloween och många tror att denna högtid har sitt ursprung just där. Så är dock inte fallet. Halloween har faktiskt sitt ursprung på Irland och delvis även Skottland. Det var när människor från Irland och Skottland emigrerade till USA under 1840-talet som högtiden fördes dit. Att vi i Sverige förknippar den med USA är dock inte så konstigt eftersom det är där den tycks firas mest.

Så uppkom traditionen kring utklädnad och bus under Halloween

Sverige apade efter Halloween under 1900-talet. Under Halloween brukar barn klä ut sig och busa med vuxna. För den som vill köpa en utklädnad till sitt barn finns detta att hitta här, Halloween-dräkt barn och det finns flera olika dräkter att välja på. Anledningen till att traditionen som handlar om att klä ut sig finns har sitt ursprung lång tid tillbaka i historien. Man tror att denna trend kom från Guy Fawkes Night. Guy Fawkes Night var en natt då brasor tändes i såväl Storbritannien som på Nya Zeeland. Högst upp på brasan stod en uppstoppad halmdocka som skulle föreställa Guy Fawkes. Den där Guy Fawkes var en lönnmördare som härjade under 1570-talet i London. Han försökte bland annat mörda Jakob den förste av England.

Den äldre generationen och Alla Helgons dag

Sveriges så kallade Alla Helgons dag är som sagt motsvarigheten till Halloween och denna högtid är fortfarande något som den äldre generationen i Sverige uppmärksammar. Under denna dag, som är en kristen högtid, firas martyrer och helgons ära. Dagen har funnits i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Dagen är en helgdag och den infaller varje år någon gång mellan 31 oktober och 6 november. En tradition är då att man tänder ljus på gravar och hedrar nära och kära som har avlidit. Att besöka en kyrkogård strax efter Alla Helgons dag är en vacker upplevelse. Då mörket har lagt sig lyser det levande ljus över hela kyrkogårdar.

Att fira och hedra

Man kan säga att det skiljer sig mycket hur man väljer att spendera Alla Helgons dag och Halloween. Den yngre generationen väljer vanligtvis att anordna fester med maskerader och skräcktema medan den äldre går till kyrkogården för att tända ljus. Hur man väljer att göra är såklart upp till var och en men inget talar väl egentligen för att man måste välja. Kanske det bästa är att tända ljus och hedra de döda för att sedan göra en festlig aktivitet som innehåller utklädning och bus. En fråga man kan ställa sig är hur det kommer bli i framtiden gällande högtiden – kommer den gamla traditionen att dö ut?