Bloggandet är ett jättefenomen som spritt sig över hela världen, och till de populäraste ämnena hör föräldrabloggande, där mammor och pappor bloggar om sina liv med barn. Det handlar om hur ens rutiner och prioriteringar omkullkastas, om var man kan hitta den bästa typen av barnvagn och roliga anekdoter om vad barnen sagt eller gjort. För människor som inte har barn är detta kanske inte den roligaste formen av blogg, men faktum är att det hela tiden föds nya bloggar om just livet som förälder.

Denna typ av bloggande är naturligtvis en stor hjälp för många andra föräldrar. Att kunna känna igen sig i situationer som man kanske känner skuldkänslor för och att kunna skratta eller gråta medkännande är en viktig del av bloggande och sociala media i allmänhet, och det finns många föräldrar som använder bloggande, både att skriva och att läsa, som ett befriande utlopp för alla känslor. Ibland kan det dock gå lite för långt, och det finns ett stort antal bloggar om föräldraskap som upprört känslor och till och med orsakat skandaler.

Vem minns till exempel inte ramaskriet som uppstod då

Carola bloggade om dotterns hårförlängningar och debatten om vad som är okej eller inte att blogga om när det kommer till föräldraskap. Många psykologer menar att i dagens kändiskultur så handlar bloggandet om barn mer om föräldrarnas behov av uppmärksamhet än om barnen eller till och med föräldralivet överhuvudtaget. Varför skall barn under 18 exponeras i sociala media?

Enligt bloggaren

Malin Wollin så är det inga problem att blogga om sina barn, så länge man vet var gränserna går. Själv föredrar hon en humoristisk vinkel där hon beskriver konflikter och besvärliga situationer om sitt föräldraskap men är alltid noga med att inte lämna ut barnen. Det får gärna vara intimt men aldrig så personligt ett jobbigt att barnet inte längre har ett privatliv.

I USA har flera stora skandaler skett i samband med bloggande om barn, och en av de största var när en mamma började tweeta om sin tonårsdotters uppbrott med pojkvännen. Plötsligt blev en vanlig tonårstjejs privatliv totalt exponerat och detta skapade ett ramaskri utan like. På liknande vis hängde bloggaren Alana Joy ut sitt ex, far till sitt barn, som nyligen lämnat henne. Joy sparade inte på detaljerna och läsarna kunde ta del om parets gräl, problem och faderns brist på ansvarskänsla. Det har också skett en hel del blogg skandaler där olika bloggare bråkat sinsemellan, alltid officiellt och för hela världen att ta del av. Det har handlat om allt från fejkade situationer till anklagelser om plagiat och trots att många upplever dessa bråk i sociala media som förnedrande är faktum att bloggarna med detta uppnått högre läsarsiffror än någonsin.