För många är bloggar bara ett tidsfördriv, men faktum är att det finns en hel del att lära sig och faktiskt också pengar att tjäna om man läser rätt bloggar. Inom området finns det flera olika inriktningen. Två av dessa är ekonomisk frihet respektive gratisgrejer och en del bloggar innehåller båda delarna.

Ekonomisk frihet

Att vara ekonomiskt fri kan betyda olika saker för olika människor, men för bloggare inom området som också brukar kallas FIRE (Financial Independence Retire Early) betyder det att man inte behöver arbeta för sitt uppehälle. Det betyder inte att man är superrik och kan dricka drinkar på en lyxjakt iförd Rolexklocka varje dag utan helt enkelt att ens inkomster täcker ens utgifter utan att man behöver ett jobb. För att uppnå detta bör man dels dra ned på sina utgifter, dels investera så att avkastningen på kapitalet täcker månadsutgifterna. Några kända bloggare inom området är den anonyme Miljonär innan 30 och Fantastiske Farbror Fri, Oskar Lindberg.

Internationellt är Mr Money Mustache och Jacob Lund Fisker kända inspiratörer inom området.

Gratissaker

Många företag marknadsför sig idag genom olika typer av tävlingar, rabatter, kuponger och ibland även gratiserbjudanden. Det finns ett antal kreditkort som antingen ger flygpoäng när man handlar för dem, eller rena pengar tillbaka. Dessutom finns numera ett stort utbud av cashbacksidor som ger rabatter eller återbäring när man använder dem. Bloggare inom området är experter på att hitta och tipsa om sidor med bra erbjudanden som t.ex. outletsverige.se där man hittar bra produkter till ett kraftigt rabatterat pris. Den mest kända svenska bloggaren inom området är troligtvis Petra ”Stonetag” Stentagg som varje år tar med hela familjen på semester tack vare gratis flygbiljetter som smarta kreditkortsköp har inbringat.

Genom att läsa ovanstående typer av bloggar kan man lära sig om ränta på ränta och varför man ska börja spara tidigt. Man lär sig vilka fonder och aktier man bör satsa på och vilka man bör undvika. Inte minst får man dessutom inspiration av bloggare som på en helt vanlig Svenssonlön har lyckats ta sig ur ekorrhjulet och blivit miljonärer, utan att vara VD för ett börsbolag eller ha vunnit på Triss.

Har man ont om pengar till att investera hjälper tipsen på gratisbloggarna. Det går att få ned kostnader för det mesta som mat, resor och kläder genom att utnyttja smarta erbjudanden från olika företag. Det är dock viktigt att förstå att man inte tjänar pengar genom att göra av med pengar, utan endast köpa sådant man ändå behövde men till ett bättre pris. Pengarna man sparar genom att följa tipsen i gratis- eller rabattbloggarna kan man med fördel investera i en indexfond med låg avgift (som man lärt sig om i en FIRE-blogg). Förutom att man tjänar pengar ger gratistipsen också en extra guldkant på vardagen plus att man känner sig duktig – en win-win helt enkelt!