Snart är vårterminens antagning färdigställd, vilket innebär att fler ungdomar kommer att behöva flytta och söka sig till nya städer där deras utbildning finns. Om det är första gången man blivit antagen till högskola eller universitet kan det vara bra att äförbereda sig med lite bra tips och viktig information.

Bra tips och nödvändig information för dig som ska flytta hemifrån

Första gången man flyttar hemifrån kan hela situationen kännas stor och vuxen, vilket gör att många ungdomar glömmer bort viktiga delar av flytten. Därför finns en enkel punktlista nedan:

  • Lägg upp en budget – Det är superviktigt att hålla koll på sin inkomst och sina utgifter när man flyttar hemifrån. Vanligtvis är det föräldrarna som fixar med detta och inget man själv behöver oroa sig för när man bor hemma, men så fort man har flyttat hemifrån är det dags att ta det stora ansvaret och se till att man har en hållbar ekonomi.
  • Skaffa viktiga försäkringar – En sak som många inte tänker på är att det är viktigt att skaffa försäkringar för sig själv, men också för sitt boende när man inte längre bor hemma. Detta är bra om något skulle hända, exempelvis om någon gör inbrott eller om du skulle råka ut för en olycka.
  • Ha alltid skriftliga kontrakt! – Viktigt när du ska bo i en lägenhet som någon annan hyr ut, oavsett om det är en privatperson eller om det är ett företag. Kräv alltid ett skriftligt kontrakt.
  • Gör en flyttanmälan – För att du ska kunna få hem din post till din nya bostad krävs det att du gör en flyttanmälan hos skatteverket till den nya adressen som du har. Vilket du bör göra så snart du bara kan.
  • Spara pengar så gott det går – Kan vara en svårare punkt att uppfylla men ändå värd att nämna då många studenter väljer att slösa sina pengar på sådant som är mindre viktigt. Men man får ha i åtanke att mab någon gång kommer att behöva flytta igen, framförallt om man bor i andra hand eller i ett studentboende och då kan det vara bra att ha lite sparpengar.

För dig som redan flyttat hemifrån kan detta vara information som du redan känner till. Dock är det en bra påminnelse om man skulle ha glömt någon viktig punkt eller snart ska flytta igen. Skulle fallet vara så, kan det vara jobbigt att ordna med det nya boendet, skolan samt att städningen på samma gång. Därför kan det vara klokt att anlita Flyttstädning i Landskrona framförallt för er som bor i trakterna. Då får du både mer tid till studierna och kan dessitom prioritera en lugn stund att återhämta dig mitt i flytten.