Vad tänker du när du hör ordet blogg? Vi associerar det både till mode, resor och personliga upplevelser. Men många bloggar är mer än bara ett personligt inlägg, utan rent av en guldgruva av kunskap. Genom alla bloggar som finns får vi möjlighet att lära oss om nästan vad som helst.

Hur ska man då hitta rätt kunskap i cyberrymden? Finns det några knep att ta till?

Källkritik

Idag har vi tillgång till oerhört mycket kunskap genom internet. Vi läser om en händelse eller person, men vet vi verkligen om det är sant? Hur ska vi veta om det är värt att läsa en specifik webbsida eller inte?

Det första du ska göra är att se vem som har skrivit sidan, alltså avsändaren. Är det en person, ett företag eller en myndighet? Låt oss säga att du söker information om en särskild stad och läser på en privatblogg att det är världen sämsta stad och att det inte finns några jobb. Du kan samtidigt läsa i en etablerad tidning eller se på Rapport att det både är stor arbetslöshet, men att det också håller på att etableras företag. I det här fallet får du en mer nyanserad bild genom etablerad media som tidningar och SVT.

Ju mer förenklat en person skriver, desto mindre trovärdig är det – oftast är verkligheten mer komplicerad. Om du däremot följer en nyanserad blogg där bloggaren ska flytta och berättar att den hittat en jättebra flyttfirma i Göteborg, så har du större anledning att tro på personen. Tänk alltid på vem som är avsändaren och varför personen skriver.

Expert eller inte?

Det är också viktigt att fråga sig hur mycket bloggaren kan om ämnet. En person som just anlitat en bra flyttfirma i Göteborg bör kunna ge en bra recension som du kan lita på. Vi är på sätt och vis alla experter på olika saker: matlagning, städning, renovera bilar, marknadsföring, fotboll eller fotografera. Det finns många skickliga privatpersoner som bloggar som vi kan lära oss mycket av.

Men när bloggare kommenterar saker bara för att kommentera, utan att ha någon grund för det, bör du se upp. Det är viktigt att vara källkritisk när det kommer till ämnen som sjukdomar, hälsa och medicin. Vi har alla en kropp och en idé om vilken sjukdom eller krämpa det kan handla om, men om du ska söka råd på internet är det viktigt att det är en utbildad läkare eller sjuksköterska som skriver bloggen. Detsamma gäller också juridik och försäkring – det kan bli mycket dyrt att inte lyssna till en expert. Återigen är ofta verkligheten mer komplex än att en privatperson kan ge juridiska råd.

Om du är källkritisk när du läser, har du möjlighet att hitta rätt i internetdjungeln och ta till dig mycket kunskap om allt från flyttfirmor till träningstips.