Att föräldrar idag bloggar om sina barn, det är inget ovanligt. Föräldrar delar med sig om sina barn i skrift, det skrivs om vad barnen har sagt och gjort. Det delas med sig av i bild, hur barnen ser ut, vad de gör, vad de har för kläder. Detta blir vanligare och vanligare, många använder det som en form av dokumentation då det är stor sannolikhet att bloggarna kommer att finnas kvar länge, vilket då blir roligt att kunna läsa tillbaka i tid och kanske även visa barnen detta en vacker dag när de blir äldre.

Men att blogga som ungdom finns det betydligt fler gränser kring. Hur ung får en person egentligen vara för att driva en egen blogg? Är det okej att en ungdom skriver och lägger ut bilder utan någon kontroll av en vuxen? Är det föräldrarnas ansvar att hålla bloggen under kontroll?

Ungdomsbloggar

Som det är att vara ungdom, det är så ungdomsbloggarna nås ut. Det står sällan vetenskapliga artiklar och andra faktabaserade kunskaper, det är istället kortfattade texter med en och annan bild. Några rader om vad som görs just nu och en bild till detta. Detta kan ses som tämligen oskyldigt. Sedan kommer det en fest under helgen och då fotas det och skrivs om den, kanske inte helt lämpliga bilder alltid då det är omyndiga personer som figurerar på dessa. Är det föräldrarna i detta skede som skall kliva in?

Att vara förälder är aldrig helt smärtfritt under ungdomsåren. Det är mycket att hålla reda på samtidigt som det skall uppfostras en ung vuxen. Föräldrar till tonåringar idag har heller inte vuxit upp med tekniken, det är inte helt lätt att hänga med och ännu mindre att hålla koll på alla sociala medier som finns idag. Det går ej att styra var ungdomarna befinner sig på Internet och att kontrollera datorer och mobiler är också svårt då det i ett svep kan raderas historik om ungdomarna själva känner att de behöver dölja något.

Detta blir en problematik där möjligen föräldrarna inte enbart skall ansvara för allt. De sociala medierna har också ett ansvar, likt bloggportalerna som borde kontrollera vad som läggs upp på deras bloggportaler. Många av sidorna har åldersgräns, men detta kommer alla förbi utan problem och då är det svårt att förlita sig på detta.